PROGRAMA DE DIADA DE SANTA EULÀLIA 2021

Enguany dedicarem la Diada de Santa Eulàlia a divulgar l’obra del patriota JOSEP MARIA BATISTA I ROCA al servei de Catalunya i de la seva gent.
La seva sòlida formació, capacitat organitzativa i intuïció per comprendre les mancances que el desenvolupament de la nostra nació requeria, el van fer dur a terme infinitat d’estudis, de recerques i d’iniciatives que en les conferències que us oferim només podran abastar una ínfima part del que aquest home honest va fer en vida.

Presentacions Jordi Miravet, president del Memorial 1714.

 
Batista i Roca a la tomba Macià, 25 de desembre de 1976. Foto@Jordi Peñarroja


Divendres, 5 de març a les 19 h

Josep Maria Batista i Roca, els premis de la Catalunya exterior.

XAVIER TUDELA I PENYA (Barcelona, 1958). Llicenciat en ciències de la informació (UAB), en ciències polítiques i sociologia (UAB) i màster en estudis europeus (UAB). L’any 1991 va iniciar la revista Auriga (www.auriga.cat), de divulgació en català del món clàssic de la que, a part de fundador, ha estat director i ara l’actual editor.
Dels molts àmbits de promoció cultural de la cultura catalana que ha creat i dirigeix en destaquem l’entitat Capital de la Cultura Catalana i en el camp internacional va ser entre els anys 1996 i 2017 secretari general de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).
Actualment és president de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) creada l’any 1987 i des d’aleshores i ininterrompudament atorga els premis Josep Maria Batista i Roca, ara premis Josep Maria Batista i Roca –Memorial Enric Garriga Trullols– guardons que cada any distingeixen deu catalans o catalanòfils residents a l’exterior de Catalunya que hagin destacat en la promoció internacional de la llengua i cultura catalanes. Més informació: www.ipecc.cat.

Conferència ja realitzada.
 Dijous, 4 de març a les 19 h

Batista i Roca, una vida dedicada a Catalunya.

IC J. PORTA (Barcelona, 1996). Politòleg i, en el moment de tancar aquesta convocatòria el 10 de febrer de 2021, doctorand en Història per la Universitat Pompeu Fabra. Llegirà la seva tesi doctoral sobre la vida i l’obra de Josep Maria Batista i Roca el 25 de febrer d’enguany. És editor de la revista Esperit i els seus treballs de recerca se centren en el pensament polític contemporani.

Conferència ja realitzada.
 Divendres, 26 de febrer a les 19 h

Des dels exilis, Josep Maria Batista i Roca, l’anglocatalà de Cambridge

JOSEP C. VERGÉS (Barcelona, 1947). Master of Arts en economia per la Universitat de Cambridge i doctor en economia ambiental per la Universitat de Barcelona. Reconegut com a exiliat el 2 desembre 1980, segons decret de 1980 sobre exiliats polítics.
Escriptor amb trenta-vuit llibres editats i més de seixanta articles científics publicats en diferents països i en diferents llengües de les sis que domina (català, anglès, alemany, suís alemany, castellà i francès).
Va conèixer i va tractar J.M. Batista i Roca a Cambridge i a Barcelona, experiències que va recollir en els seus dos llibres: Un País tan desgraciat i La censura invisible Josep Pla. Editats per Sd edicions. És editor de Verges Report
https://larepublicacatalana.wordpress.com/


Josep Maria Batista i Roca amb Josep Pla al Trinity College en
la seva visita a Cambridge el 1969.
Foto: Josep C. Vergés


Conferència ja realitzada.
 
Josep C. Vergés i Josep Pla al Port de Barcelona el desembre de 1957.

Josep Manyé de la BBC, Josep Pla, Josep Vergés Matas i Josep C. Vergés a Londres l’estiu de 1969Divendres, 19 de febrer a les 19 h

Palestra, obra de Josep Maria Batista i Roca

LLUÍS DURAN (Barcelona, 1960). Doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona, especialista en la història del catalanisme social i polític. Ha estudiat, en aquest sentit, l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, el Congrés de Cultura Catalana i Palestra. També és autor d’Història del Catalanisme.
Els seus darrers treballs han estat “Què va ser Palestra?” i un article de divulgació sobre la importància de les Diades de la Llengua Catalana.
És membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural i del Consell de redacció de Revista de Catalunya.

Conferència ja realitzada.